3. mérföldkő

A 2018-as évben a munkát három területen folytatjuk tovább: 1. Határon átnyúló mentés; 2. Határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások megalapozása; 3. Magyar hozzászólás az EGTC-rendelet felülvizsgálatához kapcsolódóan.

Határon átnyúló mentés

Határon átnyúló mentés

Határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások megalapozása

Határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások megalapozása

Magyar hozzászólás az EGTC-rendelet felülvizsgálatához kapcsolódóan

Magyar hozzászólás az EGTC-rendelet felülvizsgálatához kapcsolódóan

A harmadik mérföldkő célja, hogy a két korábbi Jogi akadálymentesítés projekt során szerzett ismeretek, valamint az EU-s tapasztalatok alapján továbbvigye az előző kezdeményezések eredményeit, és az uniós szintű diskurzusban biztosítsa a magyar jelenlétet. A második projekt keretében eltérő végeredményekre jutottak a CESCI munkatársai és a bevont külső szakértők. A helyi termékeket érintő akadálymentesítés témájában nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi nemzeti szintű szabályozások megváltoztatása túlzott feladatot jelentene, mind a magyar, mind a szomszédos további 5 EU-s tagállam számára. Ebben a kérdésben az Európai Unió szintjén remélhető változtatás.

Az információforrások egységesítésére vonatkozóan a javaslatot megtettük, egy közös portál kialakítása alapvetően kormányzati beavatkozást igényel, a CESCI ebben a kérdésben további segítséget már nem tud nyújtani.

Hasonlóképpen, a szerbiai EGTC-jogszabály tervezetét a CESCI Balkans munkatársai kidolgozták. Itt a KKM és az illetékes szerb minisztérium tisztségviselői között a kapcsolatfelvétel megtörtént, a téma a magyar-szerb GVB napirendjére és jegyzőkönyvébe is bekerült, az egyeztetési folyamat elindult. A jogszabály elfogadása elsősorban a szerb hatóságok nyitottságától függ most már, amely nagyban függ a magyar diplomácia erőfeszítéseitől.

A határon átnyúló sürgősségi mentés esetében sikerült feltárni az akadályokat és azok forrását, a magyar oldalon a probléma orvosolható, ehhez kapcsolódóan a javaslatainkat megtettük.