Jogi akadálymentesítés – 2. nemzetközi mentős szeminárium

A Jogi akadálymentesítés projektünk 4. mérföldkövének keretében, 2019. szeptember 30-án tartottuk a határon átnyúló mentésről szóló második interaktív szemináriumunkat. A rendezvény román, szlovák, horvát és osztrák mentős szakértők, valamint a hazai szakmai szervek közül az Országos Mentőszolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a képviselőinek részvételével zajlott.

A szemináriumot Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta a határon átnyúló együttműködés fontosságát. Ezt követően Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára mutatta be a projekt keretét adó Jogi akadálymentesítés című kezdeményezést, majd Hüse-Nyerges Enikő, a CESCI projektmenedzsere, valamint dr. Balogh Tamás, a CESCI szakértője beszélt a mentés terén az elmúlt 3 év során megvalósult tevékenységekről, valamint az idei tervekről.  Az ismertetőben szó esett a 2017-ben elkészült átfogó tanulmányról, mely a határon útnyúló mentés hazai jogi és adminisztratív hátterét elemezte, az ezzel kapcsolatban megfogalmazott javaslatokról, valamint egy államközi szerződéstervezetről, mely várhatóan év végére készül el.

A résztvevők bemutatkozása után Siegfried Weinert és Susanne Ottendorfer, az alsó-ausztriai “Notruf NÖ” képviseletében ismertették az Ausztria és Csehország között működő együttműködés előzményeit, jogi és adminisztratív kereteit, valamint gyakorlati megvalósulás részleteit. A szekció végén a résztvevők számos, többek között a gyakorlati problémák megoldására, a finanszírozásra és az intézményi megállapodásokra vonatkozó kérdéseket tettek fel az előadóknak.

Az ebédszünet után, a délutáni interaktív szekcióban a résztvevő országok képviselői oszthatták meg véleményüket a korábban érintett témákkal kapcsolatban. A beszélgetés olyan kérdések köré szerveződött, mint a potenciális határon átnyúló együttműködés által érintett intézmények köre és területi lefedettsége, a kommunikációs és adatvédelmi kérdések rendezése, valamint a finanszírozási szükségletek értékelése.

A szeminárium végén, az együttműködés előmozdítása érdekében Ocskay Gyula ígéretet tett egy keretmegállapodás-minta kidolgozására, valamint felajánlotta a CESCI segítségét bilaterális szakmai találkozók, valamint egy alsó-ausztriai tanulmányút megszervezésére, annak érdekében, hogy a résztvevők közelebbről megismerhessék az osztrák-cseh jó gyakorlatot.